Home | Locuri pescuit | Poze | Video | Sondaje | Articole | Contact | Cautare | Anunturi | Forum

Cum sa comand de pe www.cabelas.com sau alte site-uri de profil de afara?

Este o intrebare pe care si-au pus-o multi inclusiv eu iar raspunsul este destul de simplu pentru o persoana care utilizeaza calculatorul si internetul adesea dar poate crea multe batai de cap altora :)

Nu-i nimic, nimeni nu s-a nascut invatat, acest ghid se adreseaza in primul rand celor care nu sunt familiarizati cu internetul sau cu comertul pe internet. Detaliile prezentate sunt relevante in special pentru Cabela's dar procedurile se aplica si altor magazine virtuale.

In primul rand as incerca sa lamuresc un lucru: de ce sa cumpar ceva de pe Cabela's sau alte site-uri similare cand aceleasi produse se gasesc si in magazinele noastre de pescuit?
La o prima vedere, raspunsul este simplu: pretul de pe Cabela's este cam la jumatate!
Un exemplu concret: un fir textil Power Pro de 5-15lbs si 150yds costa ~$14 (pe site-ul Cabela's). Ei, in Romania cel mai bun pret ce l-am gasit la un magazin de pescuit (deci nu particulari) este de 63RON care ar veni aproximativ $26
Acum este firesc sa vedem de unde vine diferenta aceasta:
 • transportul din SUA in Romania se calculeaza procentual din valoarea produsului comandat si este de 20% (pe suprafata) sau 40% (cu avionul), cu precizarea ca aceasta taxa are o valoare minima de $15 pentru suprafata si $35 pentru avion; deci, incepand cu comenzile ce depasesc $75 respectiv $87.5 taxarea se face cu 20% si 40%, comenzilor mai mici aplicandu-se taxa fixa, evident nerentabil.
 • taxele vamale care se aplica in functie de valoare dar si dupa cum bate vantul deci fiecare cu "norocul" lui :)
 • TVA-ul de 19% care din pacate se aplica la toata suma ce include transportul deci nu doar la valoarea produsului, dar, revin la partea cu "norocul" de mai sus care se aplica si aici :)
 • comisionul magazinului
Fa tu calculele si vei vedea cum se ajunge la pretul initial dublat.

Cum putem totusi avea un pret final mai mic?
Sunt cateva variante:
 • se apleaza la un intermediar local, comisioanele percepute sunt undeva la 30-35%
  Avantaje: esti sigur de pretul final, nu mai esti stresat de gandul ca e posibil sa nu-ti ajunga coletul si sa ramai cu banii dati
  Dezavantaje: 30% poate fi uneori un comision prea mare pentru valoarea totala a comenzii
 • se apeleaza la un intermediar din SUA care va primi produsele de pe Cabela's la o taxa de transport locala incapand cu $4.95 in functie de suma, dupa care acel intermediar iti poate trimite produsele utilizand curieri mai ieftini declarand si o alta valoare a coletului astfel incat sa nu depaseasca suma pentru care nu se percep taxe vamale
  Avantaje: pretul final mai mic
  Dezavantaje: exista riscuri mici de a se pierde coletul, taxele vamale si TVA-ul se pot aplica totusi, dupa cum am zis, dupa cum bate vantul :)
 • se apeleaza la o persoana din SUA care vine in tara si iti aduce produsele in bagaje
  Avantaje: pretul final cel mai mic (desigur, depinde de persoana)
  Dezavantaje: numar redus de articole, probabilitatea ca sa ai pe cineva care tocmai intentioneaza sa vina in tara exact cand ai nevoie de produse tinde spre 0% :)
Sa revenim acum la procedura de cumparare

Site-ul www.cabelas.com precum si altele similare, este organizat pe categorii de produse avand in spate un cos de cumparaturi virtual (in engleza "shopping cart") in care poti adauga produsele ce le doresti specificand cantitatea, marimea/culoarea/modelul dupa caz si apoi apasand un buton "Add to Cart".
In orice moment se poate vedea continutul cosului de cumparaturi apasand butoanele/link-urile "View Shopping Cart"/"Cart", in acest moment se poate renunta la anumite produse daca te-ai razgandit apasand link-ul "remove" sau "delete" din dreptul produsului respectiv. Cand doresti sa finalizezi comanda, mergi la "casa" si anume apesi link-ul/butonul "Checkout"
Urmeaza apoi sa iti introduci datele personale si aici sunt doua posibilitati, sa iti faci un cont si aceste date sa fie stocate in baza lor de date sau sa le introduci fara sa ti se creeze contul apasand butonul "Checkout Now". Recomand totusi sa iti faci un cont in vederea unor comenzi viitoare, scutindu-te sa introduci aceste date de fiecare data.
Sa precizez si diferenta intre "Billing Address" si "Shipping Address".
"Billing Address" tradus "adresa de facturare" este adresa unde ti se vor trimite facturile pentru comanda ce o vei face
"Shipping Address" tradus "adresa de livrare" este adresa unde iti va fi trimis coletul
In general se opteaza pentru adrese de facturare si livrare identice.

Bun, sa mergem mai departe la modalitatile de livrare
Asa cum am amintit anterior, coletul se poate trimite pe mare/uscat (pret scazut dar durata mare de asteptare de pana la cateva luni) sau par avion (pret dublu dar cu timp de asteptare redus la cateva saptamani)

Ultima etapa este reprezentata de efectuarea platii
Cea mai uzuala modalitate de plata este cea cu cardul de credit sau de debit, iti trebuie un astfel de card. Servicii de plata on-line precum PayPal nu sunt suportate din pacate.
Sunt necesare doua informatii:
 • numarul format din 16 cifre (4 grupari de 4 cifre) de pe card
 • data expirarii cardului
Pe alte site-uri se solicita si numele complet de pe card.

In speranta ca ti s-a acceptat cardul (se verifica automat de catre site) ce-ti mai ramane de facut este sa confirmi comanda si sa astepti apoi coletul :)

Nu este greu si acum este la mana oricui sa faca cumparaturi pe internet! Avantajul nostru ca membri EU este ca nu se percep taxe vamale la produsele cumparate din EU asa ca arunca un ochi si pe site-urile tarilor membre, poate gasesti ceva interesant :)

Bafta!

-JB

PS: Orice informatie constructiva este binevenita ca si comentariu :)
Scor: 10/10

caae 02-Mar-2009 11:30:47
rog exemple de sites din UE care au produse de camping pentru pescuit la preturi rezonabile. multumesc.

caae 02-Mar-2009 11:55:08
rog exemple de sites din UE care au produse de camping pentru pescuit la preturi rezonabile. multumesc.

Adauga un comentariu:

SmartFishing.INFO - © 2007 - 2023 All rights reserved!