Home | Locuri pescuit | Poze | Video | Sondaje | Articole | Contact | Cautare | Anunturi | Forum

Clonc, clonc, e cineva acasa?

Iata ca dupa cca. 25 de ani de la prima si singura partida de pescuit la clonc de care avusesem parte cand eram copil, a venit momentul ca sa incerc din nou, de data asta fiind cat de cat informat dar si dotat cu sculele necesare unui asemenea stil de pescuit.

Fiind vorba de o vara secetoasa, momeala cea mai lesne de folosit si anume ramele negre, se pare ca era o raritate prin magazinele de pescuit din Timisoara asa ca am plecat la Dunare cu speranta ca voi gasi ceva in magazinele din Tr. Severin, destinatie de unde intentionam sa merg spre satul unde m-am conturat ca si pescar si pe unde am copilarit si anume Crivina, jud. Mehedinti. Din pacate nici in Tr. Severin n-am gasit rame negre, am luat in schimb 10 lipitori zicandu-mi ca ar trebui sa fie suficiente pentru un somn - doi :)

Ajuns la locul de pescuit destul de tarziu, montatul gonflabilei, a motorului si caratul sculelor la barca mi-a luat cca 2ore asa ca timp de pescuit din pacate n-am mai avut fiind complet acaparat de motorul care abia atunci i-am dat prima sfoara si bineinteles mi-a dat batai de cap incat a trebuit sa iau cartea tehnica si sa incep sa citesc din nou procedura direct in barca :D Deci, ziua de pescuit s-a transformat intr-o plimbare cu barca in vederea gasirii de structuri interesante pe locurile unde obisnuiam sa pescuiesc la stationar la grund :)

A doua zi mi-am optimizat timpul de aranjat barca, motorul si sculele si am reusit "performanta" de a pierde doar o ora cu activitatea asta asa ca am inceput in sfarsit pescuitul la clonc! Eram asa incantat de reusita dupa atatia ani incat nu a mai contat faptul ca am avut doar 3-4 trasaturi nefinalizate :) Am plecat acasa incantat dar fizic am fost daramat cu toata conditia mea fizica de fitnessist hobbist :)

Analizand la rece motivele pentru care n-am prins nimic, am ajuns la concluzia ca locul de pescuit este absolut esential in reusita de a prinde ceva sau nu, asa ca partida urmatoare ce mi-o planuiam avea sa fie pe locuri unde densitatea de peste era cu mult mai mare si anume ori pe clisura Dunarii ori in jurul barajelor de pe Dunare. De data asta intentionam sa nu mai plec fara sa n-am gata cumparata momeala fie ea ce-o fi :).

A venit weekendul, prognoza meteo arata un vant ingrozitor pe toata clisura, fiind un pic mai moale de la Orsova in jos asa ca am zis sa ma decid la fata locului incotro sa merg.
Ajuns la Orsova, Dunarea imi arata cat de cat ok asa ca mi-am zis sa merg spre Eselnita sa vad si acolo cum e.
Ajuns la Eselnita am inceput cautarea unui loc unde sa-mi pun barca pe apa: cu greu am gasit un loc dar si asta era incadrat de stationaristi care sigur n-ar fi fost foarte incantati daca m-as fi bagat cu barca pe acolo asa ca mi-am continuat drumul spre Ogradena sperand sa gasesc stradutele care duc la apa.
Ajuns in Ogradena mi s-a parut destul de complicat sa incerc sa ma bag pe cele doua stradute gasite in ideea ca poate nu voi avea un loc unde sa las masina astfel incat sa nu blochez circulatia asa ca am continuat aventura spre Mraconia unde stiam ca am sanse mai mari la zone deschise care sa-mi permita sa imi montez barca pe apa :)
Drumul spre Mraconia a fost ingrozitor, dupa cca 15min de mers cu a doua pe un drum plin de gropi si pietre am gasit in sfarsit un loc liber si am inceput despachetarea :)

Aveam in minte un singur gand: oare cat de adanca e apa in Cazane?!?! De mic copil m-a ros cuiozitatea adancimii Dunarii, auzeam la radio cotele Dunarii care credeam ca reprezinta adancimile din senale, deci adancimi maximale asa ca ma asteptam la adancimi de genul 7m in Tr. Severin, 23m Orsova, etc. dar pe de alta parte auzisem de pe la pescari ca adancimea maxima pe Dunare ar fi la Cozla si nu in Cazane, sau alte varinte ca totusi in Cazane ar fi maximul si ca adancimea ar fi de 90-100m!!! Wow! Greu de crezut, nu?! Ei, trebuia sa ma lamuresc macar aproximativ asa ca mi-am luat inima in dinti si am pornit spre Cazane, spun asta pt ca zona Cazanelor Mici este extrem de navigata iar "marinarii" nu prea respecta legea si anume sa reduca viteza cand trec pe langa alte ambarcatiuni asa ca trebuia sa ma astept la senzatii tari pe valuri de 50cm-70cm...
Ajuns in Cazane am ramas uimit... sonarul arata 180 chiar 200ft in conditiile in care eram la cca 30m de mal, adica 60m ?! Huh :D
Minunati-va si voi de cum arata fundul apei pe acolo :)

adancimea in Cazanele Dunarii

Bun, suficient cu turismul, mi-am zis ca e timpul sa si pescuiesc asa ca "sa trecem la treaba" :) Am gasit un gropan de cca 12-13m adancime si 15-20m lungime care imi parea destul de animat in urma batailor cloncului asa ca am insistat pe el. Din pacate gonflabila mea era ca o barca cu panze neavand nicio ancora de deriva :( si ca sa fie scenariul complet, bateria de la sonar mi s-a terminat asa ca a trebuit sa iau o decizie daca mai continui chinuiala, ca pescuiala nu se putea numi, sau plec acasa...
Am ramas totusi, m-am ancorat de o creanga si am inceput cloncaneala: clonc, clonc de cca 5-6 ori apoi pauza de pana la 10s, daca nu aveam trasoare incepeam iar...Dupa cateva trasori ratate m-am gandit ca ori sunt prea mici ori se sperie fiind usor contrati in timpul muscaturii din cauza firului tinut in mana...Am schimbat strategia, asa ca am dat drumul la fir iar batul fiind relativ scurt si destul de elastic pe varf (fibra de sticla plina) mi-a permis sa pot cloncani destul de aproape de fir dar si sa urmaresc foarte bine muscaturile care au fost destul de multe in conditiile de pozitie aproape statica fiind doar miscat stanga dreapta de vant.
Asadar au venit si rezultatele :)

somn la clonc

Am prins in total 4 moace sau mai bine zis alevini fiind vorba de somni dar, am fost incantat fiind vorba de primele capturi in stilul asta :)

Echipamentul folosit a constat in lanseta Crocodile 2.10m, 100-250g putere, mulineta Penn Slammer Live Liner 560l, fir Gigafish Powerline 0.66mm, montura Black Cat Clonk Rig 200g.
Sunt convins ca in curand trebuie sa schimb si batul dar pana atunci mai merg "la risc" sa vad cum se comporta cu somni adevarati, sper inca anul asta daca vremea tine cu noi :)

Daca ar fi sa compar acum pescuitul la clonc cu spinningul, balanta s-ar inclina clar spre spinning dar, avand in vedere ca la clonc perioada optima de pescuit este iulie-august iar la spinning in perioada asta sansele de a prinde somn sunt destul de reduse, pescuitul la clonc este o optiune excelenta pentru a avea activitate continua in ceea ce priveste capturile, deci pe viitor voi completa spinningul cu cloncanitul :)

Fir intins tuturor!

Scor: -

Johnny Bravo 11-Sep-2012 16:07:55
si uite ca batul a cedat :D http://smartfishing.info/pics/a5ffa7fefc41e87a33a5d23caa5d3151.jpg

Adauga un comentariu:





SmartFishing.INFO - © 2007 - 2024 All rights reserved!