Home | Locuri pescuit | Poze | Video | Sondaje | Articole | Contact | Cautare | Anunturi | Forum

Taxa Romsilva, legala sau nu?

Raspunsul simplu este: DA, taxa Romsilva de eliberare a autorizatiei de pescuit in apele gestionate de ei, este legala. De ce? Sau de ce nu ar fi? Pentru asta vom intra un pic in cadrul legislativ dar mentionez ca nu am pregatire in acest domeniu si voi merge pe logica iar in incheiere va prezint si un raspuns oficial din partea ANPA pe acest subiect.

Sa incepem :)

Legea pescuitului cu tot cu actualizari o avem aici: OUG 23/2008

Articolul 4, alineatul 4) ne spune urmatoarele:
"Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura poate delega, pe baza de protocol, administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale catre alte institutii publice ale statului."

Romsilva asadar functioneaza ca si delegat ANPA, protocolul stabilit se gaseste aici: Protocol de delegare a administrarii resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte si organizarii activitatii de practicare a pescuitului in scop recreativ/sportiv

In baza acestui protocol, in calitate de delegat ANPA, Romsilva stabileste regulamentul pentru pescuit, zonele de pescuit, tarife, tot ei se ocupa de controale direct sau prin contract cu Jandarmeria Romana, detalii ce se gasesc in protocolul amintit anterior.

Raspunsul ANPA legat de cadrul legal prin care putem primi amenda daca nu avem autorizatie Romsilva este mai jos:

...
Teoretic, daca detineti toate actele cerute de lege |nu ar trebui sa fiti sanctionat contraventional. Daca ati fost sanctionat contraventional ar trebui sa vi se comunice si temeiul legal pentru care ati fost sanctionat (fapta cu indicarea legii/actului juridic ce a fost inclcat). Din nefericire va comunicam faptul ca noi, ANPA, nu putem sa ne pronuntam cu privire la modul in care fiecare Ocol Silvic intelege sa isi indeplineasca prerogativele.
Daca aveti permis de pescuit emis de ANPA si eliberat de o asociatie cu care ANPA are contract, permisul dumneavoastra este valabil doar pentru zonele de pescuit ce fac obiectul respectivului contract.
Permisele de pescuit recreativ emise de ANPA nu au "valabilitate generala (nu sunt valabile peste tot)". Ele sunt emise :
   Pentru zone necontractate, Marea Neagra, Dunare, caz in care permisul se emite si se elibereaza pe site-ul ANPA (folosind aplicatia informatica)
   Pentru zonele contractate, caz in care permisul se emite de ANPA si se elibereaza de asociatia - partener contractual - tot prin intermediului aplicatiei informatice a Agentiei.
Daca dvs. ati pescuit pe zone montane unde are competenta RNP Romsilva fara a respecta conditiile impuse de respectiva institutie (ce are delegata prerogativa de a administra resursa acvatica vie), respectiva fapta poate fi asimilata contraventiei de a pescui fara permis valabil prevazuta in OUG nr. 23/2008.
Pe scurt, permisul ANPA nu are valabilitate generala. Pentru a pescui pe zonele "montane" administrate de Romsilva va trebui sa respectati si conditiile impuse de respectiva institutie.
...


Am scris acest articol in urma diverselor discutii pe acest subiect cu alti colegi pescari, daca nu sunteti de acord cu concluziile prezentate si mai ales daca aveti pregatire juridica, lasati un comentariu :)

Fire intinse si nu uitati ca taxa de autorizatie Romsilva se poate plati si online :)

-JB
Scor: -

Adauga un comentariu:

SmartFishing.INFO - © 2007 - 2024 All rights reserved!